Menü Bezárás

Kezd itt!

A hulahoppozás során is fenn áll a veszélye egy esetleges sérülésnek, amelyet nem árt figyelembe venni, mielőtt elkezdjük a tanulást. A karika szakszerűtlen és felelőtlen használata izomgyulladáshoz, zúzódásokhoz, izomfájdalomhoz, enyhébb hasi fájdalmakhoz, bőrpírhoz vezethet. Olykor pedig erősebb szintű szédüléssel és fejfájással is társulhat. Sőt feljegyeztek olyan allergiás panaszokat is, amelyeket a hulahopp szintetikus anyaga, vagyis maga a műanyag váltott ki. Általánosságban véve azoknak nem ajánlható a hulahoppozás, akiknél erősen mutatkozik testi és/vagy agyi aszimmetria. Ilyen például a vestibuláris ataxia, amely egy mozgászavarral járó szédüléses betegség. Szerkezeti aszimmetriának tekinthető a nőknél előforduló, szülés utáni, medencetájéki traumás diszfunkció, amely esetén szintén nem ajánlott. Amennyiben bizonytalan vagy, hogy az egészségi állapotoddal biztonságosan végezhetőek a hulahoppal történő gyakorlatok, kérlek konzultálj a kezelőorvosoddal!
A kezdő szintű órákon 50 alap szintű mozdulatot fogunk tanulni és azok összekapcsolási, vagyis kombinációs lehetőségeit. Ezen a szinten az elsődleges cél, hogy elkezdjen fejlődni a koordinációs készség, az improvizációs készség, az egyensúly érzék és a ritmusérzék egyaránt. Az egyes szegmensek elvégzésével a tanult mozdulatokból kész mozdulatsorokat alkotunk, s a szintet egy egyszerű koreográfiával zárjuk.
A középhaladó szinten a kezdő 50 alaptrükk után még további 50 trükk megtanulását tűzzük ki célul. Ezen a szinten már nagyobb hangsúlyt kap az improvizáció fejlesztése és a kombinációk önálló alkotása, természetesen segítség mellett. Megszilárdul a koordináció, kapcsolatba lépünk a zenével, fejlődik az improvizációs készség és kezd kialakulni az egyéni hoop dance stílusunk. Az izoláció és figyelemmegosztás képessége fejlődik a leglátványosabban. A szint végére képesek leszünk egy 40 elemből álló koreográfia bemutatására.
A haladó szinten az előző szinteken megtanult 100 trükk mellett további 50 népszerű, jól kombinálható és változatos mozdulatot fogunk megtanulni már nem csak 1, hanem 2 karikával is. Ezen a szinten az egyéni stílus megszilárdul, az elemeket képesek leszünk táncmozdulatokkal kombinálni, bármilyen zenére improvizálni. A kétkarikázás mellett nagyobb hangsúlyt fektetünk a folyamatos forgás művészetére. A fő cél az önálló alkotásra való felkészítés. A haladó szintet is egy újabb koreográfiával zárjuk, amelybe már a két karikás mozdulatokat és a táncos elemeket is beépítjük.
A tökéletes hoop dance karika nem nehéz, nem merev és nem kicsi. Olyan hulahoppot válasszunk, ami műanyag csőből van és belül üreges. Kezdő felnőttek számára a derékon pörgetéshez 90 és 110 cm-es átmérőjű karika javallott testalkattól és magasságtól függően. Általános meglátás, hogy minél nagyobb, annál könnyebb vele dolgozni. Azonban ha offbody, vagyis testen kívüli használatról van szó, mint például kézen pörgetésről, ahhoz egy 70-80 cm átmérőjű karika lehet a legjobb méret.
Ha van, saját hulahoppkarikát. Rugalmas, testhezálló öltözetet. A bérletet, ha már vásároltál. Lábbelit vagy zoknit. Ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékpótlásról sem!
Az órákon rugalmas, relatíve testhezálló, könnyű viseletben érdemes jönni. Minden lógó, lifegő vagy kemény alkatrész, kiegészítő megnehezítheti a karika mozgását. Ajánlott egy póló vagy top, (a legjobb az ujjatlan felső) és ahhoz egy legging vagy rövidnadrág. Érdemes inkább magasabb pamuttartalmú ruhát viselni. A nagyon csúszós, műszálas anyagokon a hulahopp is könnyen megcsúszik, lecsúszik. Cipő tekintetében a legtöbben zokniban szeretnek gyakorolni. A nagyméretű lábbelik elkerülése javasolt. De például a moderntánc vagy jazzbalett cipők, amelyek vékonyak, könnyűek, rugalmasak és bőr talpuk van, tökéletes választás lehet.
Az órákon biztosítok többféle hulahopp karikát, így nem feltétlenül kell sajátról gondoskodni. Azonban sokan szeretik, ha a saját, jól megszokott hulahoppjukat használhatják. Természetesen, erre is van lehetőség.
Természetesen, igen! A kezdő órákon néhány egyszerű lépésben megtanuljuk a derékon pörgetés helyes technikáját. Emellett sokat számít a megfelelő hulahopp kiválasztása az indulásnál, amely mindig biztosított az órákon, s így garantált a sikerélmény!
A hullahopp karika, mint kifejezés több szempontból is téves, hiszen a szó az amerikai hula hoop-ból származik. A játékkészítők azért ezt a nevet választották az általuk feltalált műanyag karikának, mert a karika derékon pörgetése a hula táncosok csípőmozgására emlékeztette őket. Tehát a hula hoop első tagja a hula táncból ered. Ezért írjuk egy l-betűvel. A hoop (magyarosított verzióban hopp) pedig már önmagában karikát jelent, ami által feleslegessé válik a hulahopp után hozzátenni a karika szót. Tulajdonképpen nevezhetnénk hula karikának is a hulahoppot.
Az onbody azon hoop dance mozdulatok gyűjtőneve, amely során a hulahopp az ember testének valamely részén pörög. Ilyen például a derékon, mellkason, vállon vagy csípőn pörgetés. Az offbody során pedig a karika a testen kívül, általában a kéz vagy láb irányításával mozog. Mint például egy kézen pörgetésnél magunk előtt, vagy a fejünk felett.