Menü Bezárás

Órákon való részvételi feltételek

Hooper etikett az órákon

1. Együttműködés verseny helyett

A hoop dance órákon nincs verseny. Nem az a lényeg, hogy legyőzzük vagy jobbak legyünk másoknál, hanem az, hogy önmagunkhoz képest fejlődjünk. Ki tudjuk fejezni általa a saját belső világunkat és megtapasztalhassuk az áramlást.
A hoop dance-ben sokféle mozgásforma van, ezért valaki könnyedén megtanul például egy onbody trükköt, de offbody-val nehezebben boldogul, vagy éppen fordítva. Mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei és ez a differencia tesz minket egyedivé.
Ha az ember nem próbálja legyőzni a másikat, hanem elfogadja, hogy van amiben ő a jobb, valamiben pedig a másik, akkor képesek leszünk tanulni egymástól és együtt fejlődni.

2. Emberi környezet biztosítása

Az együttműködés és az errősségek-gyengeségek miatt nagyon fontos, hogy egy olyan emberi környezet jöhessen létre, amelyben minden tag támogatja és elfogadja egymást. Ítélkezés és lenézés helyett a megértést és nyitottságot gyakoroljuk.
Ezek az alapelemei annak, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát egy olyan környezetben, ahol néha bizony ki kell lépni a komfortzónánkból a fejlődés érdekében.

3. Testi épség megóvása

Saját és mások testi épsége az egyik legfontosabb értékünk. Kérek mindenkit, aki részt vesz az órákon, hogy a hulahoppot csak felügyelt és irányított környezetben dobálja vagy hajítsa el, ne nyomja össze vagy üljön rá. Nagyívű mozdulatokat csak akkor végezzen vele, ha előtte körülnézettt, nincs-e valaki vagy valami a mozdulat útjában.
Egyes gyakorlatok okozhatnak kisebb mértékű zúzódást az emberi test csontos részei környékén. Ilyen tipikusan a csípőcsont és térd, esetleg boka környéke vagy a kézfej. Általában kezdőknél fordul elő és kellemetlenek ugyan, de nem okoznak semmiféle tartós károsodást, néhány napon belül elmúlnak. Ezt megelőzhetjük úgy, hogy könnyebb súlyú hulahoppot választunk és alkalmanként csak rövid ideig gyakoroljuk a pörgetést illetve az adott mozdulatot ezeken a területeken. Ha kifejezetten kellemetlennek vagy fájdalmasnak érzünk egy mozdulatot, akkor hagyjuk abba, ne erőltessük. Ilyen jelzés esetén az oktató, ha tud, javasol egy kevésbé megterhelő helyettesítő mozdulatot.
Amennyiben bizonytalan vagy, hogy az egészségi állapotoddal biztonságosan végezhetőek a hulahoppal történő gyakorlatok, kérlek konzultálj a kezelőorvosoddal!

4. Az eszköz tisztelete

A hoop dance során a fő eszközünk a hulahopp. Akár saját, akár a helyszínen biztosított darabról van szó, fontos, hogy tiszteljük. Ne üljünk rá, ne rugdossunk, de dobjuk neki se más embernek, se tárgynak. Nem csak azért, mert balesetveszélyes, hanem azért is, hogy az eszköz állapotát megóvjuk, mások is élvezhessék a használatát, elkerülve a károkozást.
Előfordulhat, hogy tanulás közben frusztráció ér minket, ha sokadszorra sem sikerül egy mozdulat. Ezt ne a karikán vezessük le, helyette célravezetőbb módszer, ha az oktatóval megbeszélve, együtt rájövünk a sikertelen kivitelezés megoldásnak kulcsára.
Tekintsük a társunknak a karikát. Annál könnyebb lesz vele együttdolgozni, minél jobb, harmonikusabb, gördülékenyebb a kapcsolatunk vele, a lehető legkonkrétabb értelemben véve is. Hiszen minden mozdulat az ember és a karika fizikai kontaktján, a lehető legjobb illeszkedésén alapul.

5. Berendezés megóvása

A karika nagy helyet igényel, ezért csak az oktató utasítása szerint végezzünk dobó, rúgó, hajító mozdulatot vele. Ilyen feladat esetén mindig győződjünk meg róla, hogy a mennyezeti lámpa, egy tükör vagy bármilyen sérülékeny, törékeny berendezési tárgy nincs e veszélyben!

Az órákon való részvétellel automatikusan elfogadottnak tekintendők ezen szabályok, feltételek!