Menü Bezárás

A hulahopp megszületésének rövid története

A hulahopp története
Judith Lanigan: A True History of the Hula Hoop című könyv alapján.

A történelem során a karikát sportra, ruházati kiegészítőnek, gyógyításra és játékra is használták. Története körülbelül időszámításunk előtt 500-tól kezdődik. Körbejárta az egész bolygónkat, és ma már mindenki ismeri a hulahoppot. Ott van a boltokban, az iskolákban, az otthonokban. Népszerűsége pedig ma is egyre nő.
A karikát az emberiség már évszázadok óta használja különböző dolgokra, de saját magukon, a testükön, csak a XX. században kezdték el pörgetni.

I. e. 500. A hulahopp története időszámításunk előtt kb. 500-tól kezdődik. Az ókori Görögországból származó edényeken őrzi a Louvre múzeum az első alkotásokat, melyeken karikával ábrázolnak mitológiai alakokat. Valószínűleg a karikát az atlétikában használták és egy bottal vagy pálcával görgették.

XVI. század végén Felix Platter írt egy különös megfigyeléséről, melyet a „karikák táncának” nevezett. Húshagyókedd ünnepén lányok táncoltak egy nagy karikában, amelyet virágokkal, levelekkel és szalagokkal díszítettek. Franciaországban, Oroszországban és a távoli Baszkföldön is megfigyelték ezt a jelenséget, amely valószínűleg ősi rítusokhoz kapcsolódik, s feltételezhetően Osirist imádták általa.

XVIII. században a karika görgetés népszerű gyermekjáték volt. Nemzetközileg ismerték Európában, Ázsiában, Afrikában és az észak-amerikai indiánok is.

XIX. században a játékos karika görgetésből egy speciális tárgymanipulációs előadás fejlődött ki a varieté színpadon, amit „Guruló Karikák”-nak („Rolling Hoops”) neveztek.

A múlt nagy szóló karika manipulátorai A Wilfred Mae Trió, Howard, Nichols, Francis Wood, Raymond Wilbert, Az Alpha Troupe, Belmond-fivérek, Conners-fivérek, William Everhart, Knetzger, Frank Gregory és a Nichols-Nelson Társulat.

William Everhart
Bob Bramson

XX. század

Japánban a zsonglőrködés a vallási fesztiválokból, templomi imádatokból fejlődött ki. Ez a daikagurai stílus kétségkívül erős és fontos hatással volt a nagy zsonglőr művészekre, mint például a Nagy Rastellire.

Bob Bramsont is meg kell említenünk, aki 1933-ban született Berlinben. Bob Bramson 2 karikát pörgetett a lábán, miközben négy másikkal zsonglőrködött, s eggyel pedig az orrán egyensúlyozott egy időben.

A Kínai Nemzeti Kincs Jing Jing Xue a Shanghai Állami Cirkusztól megtanulta és továbbfejlesztette Bob Bramson technikáját, melyben karikákat pörget a lábán, miközben zsonglőrködik további néggyel, s eggyel az orrán egyensúlyoz.

Hulahopp a gimnasztikában. A művészi tornát az 1880-as években fejlesztette ki a svájci Émile Dalcroze, ezután több stílus fejlődött, s valamennyit 1900 körül egyesítették a Svéd Ritmikus Gimnasztika Iskolájában. A művészi torna egy integrált részévé vált a fizikai oktatásnak az angol és ausztrál oktatási rendszerben.

Émile Dalcroze

Native stílus. A szent karikatáncot az őshonos amerikaiak képviselik, melyet a pow-wow dob ütemére táncolják. Az Ojibway
nemzettől származik. Az 1930-as években egy amerikai bennszülött törzs Új Mexikó területéről, a Taos Pueblo megtanulta és megalkotta a saját karikatáncát. Azóta más bennszülöttek is átvették.

Hulahopp az ausztrál iskolákban.1956-ban a Rockhamptoni Lány Gimnázium diákjai már pörgették a karikákat a derekuk körül. Queenslandben az 1940-es és ’50-es években a karikák szerepeltek az iskolai eszközlistában, melyek nádból készültek, s bemutatókat tartottak olyan eseményeken is, mint az első királyi látogatás Ausztráliában.

A Hulahoppőrület. A Wham-O céget Richard Knerr és Arthur „Spud” Melin alapította egy Los Angeles-i garázsban 1948-ban. 1957-ben egy ausztrál elmondta nekik, hogy szülőhazájukban a gyerekek karikákat pörgetnek a derekuk körül tornaórán. 1958-ban a Wham-O nyilvánosságra hozta az új hulahoppot. Ausztráliában, ahogy sok más országban, a hulahoppot átvették, mint gyerekjátékot, és általános rekreációs tevékenység eszközeként is használták.

Hulahopp Oroszországban. A hulahopp őrület alatt a késői 1950-es évek Szovjetuniójában betiltották a hulahoppot. Ennek ellenére, a hulahopp felbukkant a cirkusz világában. Állami cirkuszi iskolák megalapításán keresztül Moszkvában és más fővárosokban, a cirkusz az 1950-es évektől kulturális exporttá vált, s turnékat szerveztek az Egyesült Államokba és Európába.

Richard Knerr és Arthur „Spud” Melin

A cirkusz Kínában. A kínai akrobatikának több mint 2000 éves múltja van. A földművesek a hosszú télen, a szociális helyzetük javítása érdekében, akrobatákká váltak, s az éves betakarítás ünnepségén megmutathatták képességeiket. Miután a kommunizmus átvette az országot, a Kínai Köztársaság megalapította az iskola és előadócégek alapítványát. A cirkusz művészete virágzott, ahogy minden Kommunista blokk országában beleértve Észak-Koreát, a Szovjetunión keresztül Magyarországig.

A korai 1970-es években Kulturális Forradalom (1966-’76) zajlott és a kormány betiltotta a magántársulatokat. Majd az 1980-as években, amikor a kormány elkezdte felszabadítani a gazdaságot, a magán akrobatikai előadások nem voltak többé tabuk.
Jing Jing Xue cirkuszi társulatával és edzőjével előadásturnékat szerveztek Nyugat-Németországban, Lengyelországban, Magyarországon, ahol visszavásárolt egy képet a magyar előadóról, ahogy karikákat pörget a lábain miközben kézenáll. Jing Jing Xue megtanulta és növelte a pörgetett karikák számát. Kína artistái a Moszkvai Állami Cirkuszi Iskolában edzettek, hogy „visszavásárolják” a tudást Kínába. Mára a kínai cirkusz/akrobatika világklasszis művészetté vált.

XXI. század

A kínai cirkuszban nagyon magasak az elvárások a sok évszázados hagyományok okán. Li Ji Hui a 2005-ös Wuqiaoi Kínai Cirkusz Fesztiválon elnyerte az Arany Oroszlán díjat. 265 karikát pörgetett egy németországi műsorban, amit A Világ Karácsonyi Cirkuszának neveztek.
A legtöbb szimultán hulahoppozás világrekordot a Chung Cheng Stadionban érték el Kaohsiungban, Taiwan-ban, 2000. október 28-án. 2290 hulahoppos pörgette egyszerre legalább két percig a karikáját.

A hulahopp történetét áttekintve láthatjuk azt a tendenciát, ami általában véve a mai világ fejlődésére igaz. Az utóbbi körülbelül száz évben, hirtelen indult el, terjedt a világon, s alakultak ki új felhasználási lehetőségei a hulahoppnak. Mondhatni exponenciális gyorsasággal törekszik felfelé ez a terület.

Hoop dance oktatás