Menü Bezárás

A hulahoppozás jótékony hatásai

Hoop dance oktatás

A hulahoppozás nem csak erősebb izmokat, szebb alakot, egészséget, kiegyensúlyozottabb természetet, vitalitást ad, mint ahogyan bármelyik más mozgásforma is, de valójában ennél sokkal többet.

Mint minden mozgásforma, a hulahoppozásnak is rengeteg pozitív hatása van. A banális dolgok elkerülése végett, csak azokat emelném ki, amelyekben különösen jeleskedik. A hulahoppal nem lehet hatalmas izmokat növeszteni, de alakformálásra kiváló. A rendszeres gyakorlása biztosít egy alap edzettségi szintet, állóképességet. A test különböző részein való pörgetés, illetve a karikával való mozgás, táncolás által valamennyi izomcsoportot meg tudunk mozgatni, erősíteni, így nagyon jó alakformáló hatású.

A testen való pörgetéshez az izmok gyors, apró mozgására van szükség, amelynek több pozitív hozadéka is van. Az egyik ilyen hozadéka, hogy serkenti a vérkeringést. A derékon pörgetés esetén például jótékony hatással bír a bélrendszer működésére, felgyorsítja az emésztést.
Erősíti nem csak a hasizmokat, hanem az oldal és derékizmokat is. Sőt, mivel a tevékenység közben egy álló pozícióban vagyunk, a lábunk is fontos szerepet játszik, így a comb és fenékizmokat is megmozgatja. Attól függően, hogy a test melyik részén pörgetjük, erősíti valamennyi kapcsolódó izomzatunkat.

A pörgetés, mely során a karika pulzáló nyomásokat fejt ki a test különböző részein, az izmok rugalmasságának fokozásában is szerepet játszik a ritmikusan megfeszülő és elernyedő izommozgások által.
A ritmikával kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a ritmusérzék is fejlődik az által, hogy a test megtanulja, csak akkor tudja fenntartani a karikát, ha együtt mozog a karikával, a megfelelő ütemben és ritmusra.

A hulahoppal végzett különböző gyakorlatok a mozgáskoordinációs képesség fejlődésére is pozitív hatással vannak. Egy egyszerű sétálás, karemelés és leengedés, vagy a forgás hulahoppozás közben már segít abban, hogy a testünk egyes részeit megtanítsuk jobban irányítani, izolálni és összehangolni. Valamint minden ehhez hasonló gyakorlat a koncentrációt és a tudatosságot is fejleszti, hiszen ilyenkor meg kell osztanunk a figyelmet a saját testünk és a karika mozgatása között.

A testegyensúly is fejlődik azáltal, hogy a karika pörgetése közben megtaláljuk a testünk középpontját, és meg is tartjuk mindvégig. Ha ebből elmozdulunk, akkor a hulahopp is kimozdul az egyensúlyából, leesik vagy elkezd egyre ferdébben pörögni. A karikával való forgás a hoop dance egyik jellegzetessége sok esetben. Illetve vannak olyan mozdulatok és trükkök a hoop dance-ben, amelyet a legjobb forgás közben tanulni. Ez pedig a legjobb tréning az egyensúlyérzék fejlesztéséhez.

A forgás azonban nem csak az egyensúlyt fejleszti, hanem képes meditatív állapotba juttatni, vagy éppen átélhetjük vele a flow-élményt, amelyek mind a pszichére, mind a belső egyensúlyunkra pozitív hatással vannak.

Ez a nem túlságosan megterhelő, de rendszeres mozgás kedvez az alacsony vérnyomásúaknak, s az időseknek egyaránt.

Összefoglalás

  • Kiváló alakformáló
  • Serkenti a vérkeringést, segíti a bélrendszer működését
  • Erősíti a törzs, a comb és fenék izmait
  • Fokozza az izmok rugalmasságát
  • Fejleszti a ritmusérzéket
  • Fejelszti a mozgáskoordinációt
  • Fejleszti a koncentrációt és a tudatosságot
  • Fejleszti az egyensúlyérzéket
  • Megtapasztalhatjuk áltata a flow-élményt
  • Segít a belső egyensúly megteremtésében
Hoop dance oktatás