Menü Bezárás

Tévhit: „A hulahopp csak egy játékszer.”

Hoop dance oktatás

A hoop dance nem csak játéknak, hanem sportnak is tekinthető, amely aktív mozgást és egyensúlyt igényel. Ez a kardio gyakorlat egyaránt javítja az egyensúlyt és a testtartást, amelyek alapjai az ember mozgásának a mindennapokban is.

Játéknak is felfogható, hiszen a játékok definíciójának több jellemzőjét is magában hordozza. Ezek a jellemzők az Ilnex, Mimikri és Alea, azonban az Agon nem feltétlenül illik erre a mozgásformára.

Az Ilnex egy vegyület, amelyet a szervezet a forgás következményeként létrejövő szédülés közben állít elő. Ez az anyag pedig örömöt vált ki az emberből. A mimikri azt a környezethez való alkalmazkodást jelenti, amely az evolúciós fejlődés során alakul ki. A játékban azonban egyfajta átalakulást jelent, amely során más-más szerepbe bújhatunk. Sok hulahopposra jellemző, hogy előadások kereteiben kosztümökbe bújnak és szerepet játszanak a színpadon. Az Alea pedig a kiszámíthatatlanságra utal. Amikor nem teljesen vagyunk urai a karikának, az olykor leeshet, elgurulhat, elrepülhet.

Az Agon a versenyképességet jelöli, amely a hoop dance végzése közben nem kifejezetten jellemző. Habár ma már szerveznek hivatalos versenyeket Amerikában és Nagy-Britanniában is, mégis az a jellemző, hogy a hulahoppos a saját egyéni szintjén, egyedül űzi ezt a mozgásformát, a saját fejlődésére fókuszálva elsősorban, így a versenyzés ennek nem feltétele. A hulahopp tehát felhasználásától függően játéknak és sportszernek egyaránt tekinthető.